Sunday, June 14, 2009

Aishah

power of name. semalam akak baca buku bertajuk "Aisyah Ummul Mukminin" buku tulisan Sulaiman An-Nadawi. haaa untung la kan sapa yang nama dia ada kaitan dgn tokoh2 ni.. mcm adik, ada Asma' Abu Bakar, tikah ada Atikah bt Zaid. jadi balik ke cerita tadi, akak baca sikit je terus feel... meh akak share sket ape akak dapat:

  • nama timangan Aisyah yang terkenal sebenarnya ialah "as-Siddiqah" iaitu 'perempuan yang berkata benar' atau "Bintus-Siddiq" which means 'anak gadis lelaki yang berkata benar'. anak Abu Bakar la kan. yg nickname "Humaira" 'yang kemerah-merahan' tu dia kata takde bukti sahih atau jelas. Nabi memang lagi suka panggil yang Bintus-Siddiq tu. maybe la nabi panggil Aisyah dgn panggilan Humaira tu sekali ke or time2 tertentu je kot. kalau dlm hadith2 tu selalunya ada sebut gelaran Aisyah is Ummu Abdillah. camana Aisyah dapat gelaran yang ni?
Gelaran 'Umm' dan 'Abu' adalah tanda kemuliaan dan kehormatan dalam masyarakat Arab.Gelaran ni sama dengan kuniyah. Umm untuk yang dah jadi ibu, Abu untuk yang dah jadi bapa. oleh sbb Aisyah takde anak, jadi dia takde gelaran tu. 

Satu hari Aishah berkata pada Nabi Muhammad, "Wahai Rasulullah, semua orang mempunyai kuniyah kecuali saya." Nabi bersimpati di atas kesedihan Aisyah lalu menyuruhnya memakai gelaran Ummu Abdillah. Abdullah adalah anak saudara Aisyah. Hadith ni dicatat oleh Abu Dawud dan Ahmad.

Sedihkan? sian Aisyah takde anak and dia mengadu kat Nabi. since akak belum ada anak, i really feel for her! sob! sob! sob! nanti adek lahirkan baby, bleh la akak letak sementara, Ummu Baby Adek. he!he!he!

Pengajaran:
  • okeh bleh jadi tag kepada tikah, adek, mirah n kamil untuk carik tokoh Islam yang berkait ngan nama korang. pastu buat entry yg cerita pasal tokoh tu. yay! akak dah buat. hehehe!
  • bila kita dalam situasi yang sama dengan seseorang baru kita boleh rasa apa yang diorang rasa kan... 

6 comments:

amirah mohd. hatta said...

ade ke tokoh2 name amirah?.atikah ade ek??xtaula plak.

aishahhatta said...

hmmm amirah... hmm.....

asma'hatta said...

haha..ko telah berjaya mentensionkan budak bernama amirah nih..

aishahhatta said...

akak dah try carik tapi tak jumpa... selamat carik lagi mirah!

p!nkerton said...

sabar ye tisya, insyaAllah ada rezeki tu.. mungkin lambat sket je :)

aishahhatta said...

heheh, kak fatih. mmg rileks jek. saje la share2 sket. paling kurang, if there are other ppl yg ada same case, they know Aisyah Ummul Mukminin pon begitu juga. :)